NĚCO SLANÉHO K VÍNU, PIVU A NEBO JEN TAK NA SVÁČU
11.06.2019 13:42- Slané pečivo s kurkumou :
hladká mouka 600 g
Hera 1 ks
mléko 10 PL
droždí 1 ks
špetka cukru
sůl 1 ČL
kurkuma ½ ČL
medvědí česnek 1 ČL
vejce na potření
Z mléka, cukru a droždí – kvásek. Ostatní promícháme s moukou, přidáme Heru, kvásek a zpracujeme v těsto- necháme vykynout. Z těsta děláme tyčinky, čtverečky, šneky, …. . Potřeme vejcem a dáme upéci .
- Jemný toastový chléb s kurkumou :
hladká mouka 165 g
polohrubá mouka 165 g
špetka soli
droždí 20 g
smetanový jogurt 150 g
mléko 150 ml
vejce 1 ks
kurkuma ½ ČL
cukr krupice 1 ČL
olej na potření
Smícháme tekuté suroviny s droždím, kurkumou a cukrem. Přidáme do mouky se solí a vytvoříme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, vložíme ho do vymazané formy a necháme opět kynout, dokud nezačne vystupovat asi 1 až 2 cm nad okraj. Předehřejeme troubu na 250oC a za 10 min do ní chleba vložíme, po 10 min teplotu snížíme na 220 oC a dále pečeme 10 min na 200 oC.
Celkově pečeme asi 45 minut, poté ho vyklopíme a necháme vychladnout.
- Makové krekry s kurkumou a slunečnicovými semínky:
Co potřebujeme (na 1 plech):
* 250 g hladké (celozrnné) mouky
* 30 g máku
* 2 lžičky kurkumy
* 2 lžičky jemné mořské soli pro slanou verzi, pro jemnou jen jednu
* 120 g másla
* 5 – 6 lžic vody
* vajíčko na pomazání
* slunečnicová semínka
Odvážíme máslo a nakrájíme na kostičky. Smícháme se všemi dalšími ingrediencemi, akorát slunečnicová semínka a vejce si necháme na konec na ozdobení sušenek. Vypracujeme těsto a dáme ho do lednice ztuhnout.
Z těsta můžeme klasicky vykrajovat tvary.
Když máme tvary naskládané na plechu vyloženém pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poté ještě na každý kousek nasypeme pár slunečnicových semínek.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 30 minut, dle tloušťky těsta.
- Lněné sušenky s kurkumou a sýrem:
Lněné sušenky se hodně osvědčily jako součást svačinové krabičky do práce. Tahle verze s kurkumou je ještě zdravější, má nádhernou barvu a vytáhnout tyhle sušenky na posilněnou je jedna velká radost.
Co potřebujeme (na zhruba 1 plech):
* 65 g lněného semínka
* 150 g hladké (celozrnné) mouky
* 40 g strouhané mozzarelly
* 80 g másla
* 4 lžíce bílého vína
* 2 lžičky kurkumy
* 1,5 lžičky soli, třeba himalájské
* sýr na posypání, pokud chceme
Máslo odvážíme a necháme povolit. Lněné semínko pomixujeme – nepotřebujeme mouku, spíš něco jako šupinky. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, stačí kápnout o něco víc vína. Výsledné těsto bude docela hrubé, ale půjdou z něj vykrajovat tvary úplně bez problému.
Těsto uložíme do lednice, aby ztuhlo. Když je tužší, stačí rozválet a vykrájené tvary skládat na plech vyložený pečícím papírem. Na každou sušenku můžeme dát mini hromádku strouhaného sýra a kdo má rád slanější, přidá pár zrnek soli.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 oC, hruba 30 – 40 minut. Zase nám jde o to pěkně sušenky vysušit.
—————